facebook

Център българо-европейски културни диалози

YouTube

 

 

 

"Романтикът Димитър Добрович" , Литературен клуб "Перото", НДК, 08.02.2017, част 2 

 

 

 

 

Романтикът "Димитър Добрович", Литературен клуб "Перото", 08.02.2017, част 1 

 

 

 

 

 

Доц. д-р Ружа Маринска за идеята Димитър Добрович - за проекта, книгата и бъдещето, 08 декември 2016, Национална галерия

 

 

 

 

Да порисуваме с Димитър Добрович и Дея Вълчева, 03 декември 2016, Национална галерия

 

 

 

 

За книгата "Романтикът Димитър Добрович", 03 ноември 2016

 

 

 

 

Проф. д-р Иванка Гергова и проф. Михаил Неделчев за книгата "Романтикът Димитър Добрович" с автор доц. Ружа Маринска, издание на Нов български университет

 

 

 

Домбриадис преди Добрович

д-р Панайотис Йоану, Критски университет, Център БЕКД, 2016

 

 

Последната беседа, организирана от Център БЕКД, с участието на д-р Панайотис Йоану, Критски университет.

Д-р Йоану е завършил „История на изкуството” в Атинския университет. Докторската му дисертация е на тема „Художникът Белизарио Коренцио (1558-1646).

От 2005 г. е преподавател по История на изкуството в Университета в Крит, а от 2011 е асистент преподавател. От 2007 работи в Изследователския институт Mediterranean Studies / Foundation for Research and Technology.

Научните му интереси са свързани с Италианското изкуство (15-17 век) Работи в архивите на Венеция, Неапол и Рим. Прави изследвания за Hellenic Institute във Венеция.

Публикации

 

 

Случаят Добрович: Едно голямо предизвикателство, част 2

доц. д-р Ружа Маринска, Център БЕКД, 2016

 

 

 

 

 

Случаят Добрович: Едно голямо предизвикателство, ЧАСТ 1

доц. д-р Ружа Маринска, Център БЕКД, 2016

 

 

 

 

 

 

Интервю на Валентина Михайлова с Теодор Караколев (студент в НБУ и журналист в Медиакафе), АртЕфир, БНР, 2016

 

 

Екип от Център Българо-европейски културни диалози към Нов български университет осъществява проект за национално честване на 200 години от рождението наДимитър Добрович. Част от проекта е заснемането на документален филм за живота на художника, който протича основно в България, Гърция и в Италия.

Автор, оператор и режисьор е Теодор Караколев, студент по изкуствознание, който се завърна тези дни след снимки в Рим – града, в който Добрович прекарва 45 години от живота си.

Автор: Валентина Михайлова

 

 

Проф. Краев за фолклорната култура в българското землище през 19 век, 24 март 2016, УниАрт, НБУ

 

 

 

2016: Годината на Добрович

Интервю на Лили Големинова с Ружа Маринска и Анжела Данева, 09 февруари 2016, БНР

 

 

През настоящата година се навършват 200 г. от рождението на Димитър Добрович (1816 - 1905 г.) - първият български художник с академично образование. Ето защо д-р Анжела Данева и доц. Ружа Маринска от Центъра „Българо-европейски културни диалози“ в Нов български университет организират поредица от събития, с които да отбележат важната годишнина. Двете големи събития, които планираме, са голяма изложба в Националната художествена галерия, както и конференция. Останалите са беседи, които започват от март с наши и гръцки изследователи, които са отворени за всички, които имат желание да научат повече за Добрович, поясни д-р Анжела Данева. Той има необикновена съдба. Като юноша напуска България и завършва гимназия в Цариград. В Атина продължава образованието си в академия, а след това заминава за Рим, където прекарва 45 години от живота си. И може би нямаше да научим нищо за него, ако не бе решил да се завърне в страната ни. И тогава го приемат с нужното уважение, устройва се негова изложба в Народното събрание, той дарява картини на родния си град Сливен, допълни доц. Ружа Маринска. Още за личността, живота и творчеството на Димитър Добрович, чуйте от разговора на Лили Големинова с д-р Анжела Данева и доц. Ружа Маринска от Центъра „Българо-европейски културни диалози“ в Нов български университет.

 

 

 Никой не може да спре 2016: Годината на Добрович

 

 

 

2016: Година на Димитър Добрович (1816-1905)

Интервю на Валентина Михайлова с доц. Ружа Маринска и д-р Анжела Данева, АртЕфир, БНР, 2015

 

 

 

Георги Божилов-Слона (1935-2001). Ретроспективно, 24.04.2015, НДК

Зад кулисите

 

 

 


Рецепта за култура – 23.05.2015 

 

 

Салон на галериите в НДК, Април 2015